Op een gegeven moment heb je het gevoel dat je meer wilt doen met je geloof. Je bent vroeger wel gedoopt, maar dat was een keuze die je ouders voor je maakten. Nu wil je zelf die keuze ook maken. Dat kan door belijdenis te doen. Als je belijdenis doet, geef je aan dat je openlijk uit komt voor je geloof, in de kerk. 

Belijdenis doen is best een grote stap, daarom is het helemaal niet verkeerd om hier goed over na te denken en voor jezelf je motivatie te bepalen. Als je voor jezelf goed weet dat én waarom je belijdenis wilt doen, kun je je melden bij een predikantTijdens belijdeniscatechisatie leer je wat belijdenis doen inhoudt en welke vragen je gesteld zullen worden. Ook leer je meer over die vragen en kun je al je eigen vragen kwijt. Zo zul je voor jezelf steeds beter het idee krijgen of dit echt is wat je wilt.

Je volgt belijdeniscatechisatie met een groep mensen; wekelijks kom je bij elkaar om over het geloof te praten, maar ook over belijdenis. In de meeste gevallen beginnen de groepen voor belijdeniscatechisatie rond oktober en lopen ze door tot mei. Belijdenis doe je niet omdat je het idee hebt dat het moet, maar omdat je het graag wilt. Voel je dus niet verplicht om bijvoorbeeld op je 18e belijdenis te doen, maar doe het als jij eraan toe bent. Praat over je geloof en het belijdenis doen en wees niet bang om kritische vragen te stellen!